The Hydroelectric Station in Covas

Vila Nova de Cerveira
Description
The Hydroelectric Station in Covas is located on the right bank of the river Coura and it has access to the left bank through a trail that crosses a pontoon. The Hydroelectric Station is built in granite masonry plastered and painted in white. It has a rectangular plan and it is divided in contiguous parts – the left part is the “electric board room”; and the right part is the turbines/alternators room. To the gable stepped coverage might have corresponded the wooden structures under ceramic roof tiles. The highest part of the building is covered by a chimney. Facing south there is the front side of the building with fenestration made by empty rectangular spaces, with a door topped with a window on the left side and a window/door framed by two windows on the right side. The west gable exhibits a lintel door topped by a structure from where the electric cables came out. All the remains in the inside had been disappearing. However, in the present, this building has been restored in order to preserve one of the most expressive Hydroelectric Stations in the history of Portugal. 

Location: Vila Nova de Cerveira
Quinta da Devesa

Quinta da Devesa

The Quinta da Devesa was completely rebuilt in 2005, with the aim of respecting the past and...
More info
"Rei do Churrasco" Restaurant

"Rei do Churrasco" Restaurant

It is with pride and dedication since 1994 we are serving the customer. Fish and grilled meats...
More info
Rias Baixas Restaurant

Rias Baixas Restaurant

Rias Baixas Restaurant It is a comfortable space, situated next to the beach, offering...
More info
Comments There are no comments from our visitors. Be the first to comment.
Evaluate: Make your evaluation